Klooster Huize Loreto (Simpelveld)

Type erfgoed
Type erfgoed:
Religieus
Plaats en monumentnummer
Plaats en monumentnummer:
Simpelveld (518648)
Bouwjaar
Bouwjaar:
1878
Architect
Architect:
Hermann Joseph Hürth
Rol HERMON Heritage
Rol HERMON Heritage:
Herbestemming en mede-eigenaar
Nieuwe bestemming
Nieuwe bestemming:
Kuuroord

In stilte en eenvoud bijkomen van de drukte van het dagelijks leven. Dat is wat je straks kunt verwachten in het voormalige kloostercomplex Huize Loreto. Het complex van bijna honderdvijftig jaar oud staat sinds 2012 leeg, maar een nieuwe bestemming is in aantocht. Achter de schermen wordt door HERMON Heritage in samenwerking met de Zusters van het arme kind Jezus, hard gewerkt om van het Loreto klooster een oase van rust te maken voor wie dat nodig heeft. Het klooster wordt een kuuroord voor de ziel, met verschillende mogelijkheden voor therapie, waarin bezoekers met bijvoorbeeld stress-gerelateerde klachten, van harte welkom zijn.

Er komt een flinke renovatie aan waarbij we zorgen dat de prachtige uitstraling van het interieur en exterieur bewaard blijft. In onze plannen streven we naar een hoge kwaliteit en hedendaags comfort binnen het ingetogen karakter van de bestaande sfeer. Ook is het een doel het gebouw zo energieneutraal mogelijk te maken.

Arno Klavers (architect)

Het plan is goed onderbouwd door diverse externe adviesbureaus die samen met ons team hebben meegezocht naar kansrijke functies die toekomstgericht zijn, maar ook aansluiten bij de kernwaarden van de zusters van het Arme Kind Jezus. Daaruit volgt het hoofdthema van ons plan; positieve gezondheid. In het klooster worden verblijfs- en training-, workshopsruimten gecreëerd zodat er verschillende klantgroepen kunnen worden verwelkomd. Daarnaast bouwen we ook aan een digitaal kennisnetwerk. Zo kun je vanuit huis, ook digitaal op onze unieke locatie zijn. Het Loreto klooster wordt daarmee dé plek waar je wilt zijn als je wilt werken aan, of meer wilt weten over, positieve gezondheid.

Kerk

De internationale zusterorde zal zelf ook een plek in het klooster behouden. De zusters willen ook zelf graag in het gebouw kunnen verblijven als zij met hun collega’s van over de hele wereld bij elkaar willen komen voor opleiding van novices, conferenties of overleg. Het historisch archief en de museale kunstcollectie van de zusters blijven ook in het gebouw.

HERMON Heritage

De realisatie van ons plan zal fasegewijs worden uitgevoerd. De eerste bouwdeel zal in 2022 gereed zijn. Het totale klooster, inclusief park en bijgebouwen verwachten wij begin 2024 op te leveren.

Het plan voor klooster en onze rol daarbij, belichamen de missie HERMON Heritage op een unieke wijze. Niet alleen maken we plannen, we voeren ze ook uit en blijven als (mede-)eigenaar ook verantwoordelijk in de toekomst, die we aan het verleden geven.

In samenspraak met ‘Zusters van het arme Kind Jezus’ heeft HERMON Heritage een project website gelanceerd, met betrekking tot de herontwikkeling van het klooster U kunt hem bereiken op www.NewLoreto.com.

Bezoekadres

Oudenoord 330-340
3513 EX  Utrecht

Postadres

Postbus 5
3700 AA  Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01

Thema-websites

Concordia House
New Loreto

We give a future to the past HERMON Heritage B.V.