Oplevering 27 studio’s op in Nijmegen

Oplevering 27 studio’s op in Nijmegen 26 november 2018 -

HERMON Heritage heeft 19 zelfstandige stadsstudio’s opgeleverd in de voormalige stadsdrukkerij (Pijkestraat 27) en 8 nieuwbouw studio’s achter het voormalige Belgische Consultaat (Parkweg 96) in Nijmegen.

De transformatie van de voormalige stadsdrukkerij heeft in totaal vijf jaar in beslag genomen. In 2013 werd het project ter hand genomen binnen HERMON Heritage, samen met het naastgelegen voormalige Belgische Consulaat (Parkweg 96). Aan laatst genoemde rijksmonument wordt momenteel nog gewerkt.

Ligging

De voormalige stadsdrukkerij en de 8 nieuwbouw studio’s liggen gelegen op het binnenterrein tussen de bebouwing van de Parkweg, Pijkestraat en Lange Hezelstraat en is toegangelijk via een steeg aan de Pijkestraat.

Geschiedenis

De voormalige stadsdrukkerij werd in 1911 gebouwd naar ontwerp van architect B.J. Claase. Hij was voornamelijk actief in Nijmegen en heeft onder meer de winkel met bovenhuis aan de Molenstraat 40-42 (1895) en de Katholieke St. Jozefkerk aan het Keizer Karelplein 19 (1907-1909) ontworpen. De stadsdrukkerij van de Gebr. Janssen werd door de jaren heen meerdere malen aangepast. De kenmerkende glas-in-lood vensters zijn naar alle waarschijnlijkheid van de Nijmeegse architect Charles Estourgie. Het was betekend dat Estourgie een voorliefde had voor glas-in-lood vensters en dat hij Amsterdamse School in Nijmegen introduceerde. Hoewel deze architectuurstroming minder zichtbaar is in de architectuur van het pand, is hij wel herkenbaar in de glas-in-lood vensters. Onder meer de kleurencombinaties en vormgeving refereren hieraan.

De kenmerkende entreepartij van de voormalige stadsdrukkerij, die verscholen ligt achter de bebouwing van de Pijkestraat, is in 1933 gerealiseerd. De vormgeving is een kruising tussen de architectuurstijlen van de Amsterdamse School (glas-in-lood-vensters) en het functionalisme/nieuw zakelijkheid. Het functionalisme/nieuw zakelijkheid is een stroming in de architectuur die bepaalt dat de constructie en uiterlijk van een gebouw moet worden bepaald door haar functie. De stijl kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van gewapend beton, staal en glas.

We hebben bij Bovemij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. We zijn dan ook erg blij om jonge mensen met een kwetsbare kant een veilige woonomgeving te kunnen bieden. En dat dit in ons Nijmegen is, vinden we helemaal mooi. We zijn inmiddels de 7e werkgever van Nijmegen en we zijn echt met de stad verbonden. Dat we door dit project een bijdrage leveren aan het veilig stellen van het Nijmeegse cultureel erfgoed, vervuld ons dan ook met trots.’

Hans Wittenberg, vice-voorzitter van Raad van Bestuur Bovemij

Laat erfgoed herleven

HERMON Heritage heeft bij de herontwikkeling rekening gehouden met de bijzondere karakteristieke elementen die het gebouwen rijk is. Alle glas-en-lood vensters in de voormalige stadsdrukkerij zijn behouden en de kenmerkende entreepartij, die zwaar verwaarloost was, is in ere hersteld. Alle studio’s in de vm. stadsdrukkerij zijn voorzien van een eigen badkamer, toilet en keuken. De 8 naastgelegen nieuwbouw studio’s zijn eveneens voorzien van een eigen keukenblok en sanitair. De nieuwbouw studio’s zijn vormgegeven in een stijl die past bij de eveneens aangrenzende vm. Belgisch Consulaat en de vm. Stadsdrukkerij. Ze zijn functioneel en voorzien van veel glas, maar toch ook heel eigentijds. De studio’s zijn inmiddels opgeleverd aan de huurder Stichting Veste en overgedragen aan de belegger van dit project verzekeringsmaatschappij BOVEMIJ. Hans Wittenberg, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Bovemij is erg blij om als belegger onderdeel uit te mogen maken van het project.

Bezoekadres

Utrechtseweg 82
3702 AD  Zeist

Postadres

Postbus 5
3700 AA  Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01

Thema-websites

Concordia House
New Loreto

We give a future to the past HERMON Heritage B.V.