Hoogste punt Mouterij de Goudsbloem bereikt!

Hoogste punt Mouterij de Goudsbloem bereikt! 24 januari 2018 -

Op 18 mei van 2017 tekende eigenaar/ herontwikkelaar HERMON Heritage het contract met bouwer Heembouw Wonen en in augustus 2017 is de restauratie en herbestemming van de rijksmonumentale Mouterij de Goudsbloem uit 1780 van start gegaan. Inmiddels is het hoogste punt bereikt en was het dinsdag 23 januari tijd voor een bescheiden feestje.

Vieren van het hoogste punt

Het bereiken van het hoogste punt wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 23 januari werd de vlag gehesen op het hoogste punt en samen met de aanwezigen werd het (jenever)glas geheven op deze bijzondere herbestemming. Charlie Dichter, woordkunstenaar uit Schiedam, droeg zijn prachtige gedicht voor over Schiedam (beluister hier het gedicht).

Met de straks volledig herstelde mouterij blijft een stukje van de geschiedenis van Schiedam bewaard en wordt een prachtige huisvesting geboden voor jonge mensen met een zorgbehoefte.

Charlie Dichter draagt zijn Ode aan Schiedam voor in de oude Mouterij. Foto: Jan Sluijter Photography

Het hele bouw- en ontwikkelteam draagt met veel passie en enthousiasme zorg voor de realisatie van 34 studio’s binnen de oude muren van de laatste grote mouterij van Schiedam. De restauratie wordt met oog voor detail uitgevoerd. Inmiddels is al veel gebeurd. Als eerste is gewerkt aan nieuwe verdiepingsvloeren en het versterken en herstellen van de bestaande stoere balkenconstructie. Er is inpandig grond ontgraven voor het storten van een nieuwe constructieve betonvloer. Het bestaande metselwerk wordt voorzien van extra wapening in de voegen om scheurvorming tegen te gaan.

Op de 1e verdieping is de houten vloer uitgevlakt en op de 2e verdieping worden de monumentale balkkoppen hersteld. Op de 3e verdieping is een verzwaring aangebracht voor de nieuwe dakopbouw, waar voor de brand van 1918 ook een dakopbouw aanwezig was. In de tweede week van januari 2018 is begonnen met het plaatsen van de dakopbouw. Om duidelijk te laten zien wat aan het gebouw is toegevoegd, wordt de dak- en liftopbouw juist modern uitgevoerd. In de monumentale eest (droogoven) is Amerikaans hout toegevoegd en zal er een plexiglas plaat voor de stookplaats van de eest worden geplaatst.

Bezoekadres

Utrechtseweg 82
3702 AD  Zeist

Postadres

Postbus 5
3700 AA  Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01

Thema-websites

Concordia House
New Loreto

We give a future to the past HERMON Heritage B.V.