Raadhuis aan de Drink (Tegelen)

Type erfgoed
Type erfgoed:
Overheid (status: gemeentelijk monument)
Plaats en monumentnummer
Plaats en monumentnummer:
Tegelen
Architect
Architect:
Fritz Peutz
Bouwjaar
Bouwjaar:
1939
Rol HERMON Heritage
Rol HERMON Heritage:
Herbestemming
Nieuwe bestemming
Nieuwe bestemming:
Woon-zorgcomplex

HERMON Heritage gaat het voormalige Raadhuis en Stadskantoor beiden gelegen aan Raadhuislaan 11 in Tegelen (gemeente Venlo) restaureren en herontwikkelen tot een horecagelegenheid respectievelijk een woon-zorgcomplex. Het gemeentelijk monument (voormalige Raadhuis) stamt uit 1939 en is ontworpen door de Nederlandse architect Fritz Peutz.

Het voormalige Raadhuis is een van de mooiste gebouwen van Tegelen. Het gebouw is opgetrokken in bouwstijlen de Delftse School en het Neoclassicisme. De portico bestaande uit de verhoogde entree met zuilenrijen, fronton en timpaan zorgen voor een voorname uitstraling. Dit is ook niet zo gek want in het pand waren representatieve functies gesitueerd zoals de raadzaal, burgermeester- en secretariskamer.

Decennialang werd in het pand gedebatteerd, werden er belangrijke beslissingen voor de toekomst van Tegelen gemaakt, werden er huwelijken voltrokken en overlijden en geboortes aangegeven. Een gebouw dat voor de inwoners van Tegelen een hoge politieke en emotionele betekenis heeft. Door een fusie met de gemeente Venlo verloor het Raadhuis in 2001 haar functie. Van 2001 tot aan 2010 diende het gebouw als gemeentelijk stadswinkel, daarna werd het verhuurd aan Ithaka Science Center. In 2013 kwam het Raadhuis en het Stadskantoor leeg te staan. In april 2019 heeft HERMON Heritage de koopovereenkomst getekende voor de beoogde herontwikkeling.

Behoud en ontwikkeling

Nadat de bijbehorende omgevingsvergunning verleend is, zal HERMON Heritage het kantoren gedeelte (vm Stadskantoor) transformeren tot een modern woon-zorgcomplex. De zorg-appartementen zijn bedoeld voor mensen met een 24-uurs zorgindicatie. In het monumentale voorstuk, het voormalige Raadhuis komt een horecagelegenheid. Dat wordt voor iedereen toegankelijk en moet de verbinding met het woon-zorgcomplex tot stand brengen. De monumentale ruimtes op de eerste verdieping worden behouden en zijn straks exclusief te huren voor vergaderingen, feesten en speciale momenten, zoals huwelijken, private dining, recepties en groepslunches. Naar verwachting zal begin 2021 gestart worden met de restauratie- en verbouwwerkzaamheden.

Impressie nieuwe situatie
Impressie raadhuis Tegelen

Bezoekadres

Utrechtseweg 82
3702 AD  Zeist

Postadres

Postbus 5
3700 AA  Zeist

Administratie

KvK: 09 217 136
BTW: NL821.986.260B.01

Thema-websites

Concordia House
New Loreto

We give a future to the past HERMON Heritage B.V.